ciągi liczbowe
Paulina: Pewien szczep bakterii rozmnaża się,podwajając swoją liczebność co godzinę.Po pierwszej
godzinie kolonia składała się z 10 bakterii. a)Wypisz dziesięc początkowych wyrazów ciągu
opisującego rozmnazanie bakterii. b)Zapisz wzór ogólny na liczebność szczepu bakterii.
c)Zapisz wzór rekurencyjny opisujący liczebność szczepu bakterii.
30 maj 23:45
Paulina: Proszę nie spac

Niech ktos mi pomoze

Mam jeszcze parę zadanek o tych ciągach
30 maj 23:54
Artur z miasta Neptuna:
a) skoro po pierwszej godzinie jest 10 bakterii ... to po dwóch będzie ich 2*10 = 20
i masz:
10
20
40
80
160
320
640
1280
2560
5120
b) an = 10*2n−1 lub jak wolisz an = 5*2n
c) an = 2*an−1 (rekurencyjny ... czyli tak, że następny element wynika z poprzedniego)
31 maj 00:00
Artur z miasta Neptuna:
aha ... n −−−− która godzina 'rozmnażania' upłynęła.
31 maj 00:01
Paulina: Dziękuję bardzo
31 maj 00:06