ciągi liczbowe
Paulina: Opisz w sposób rekurencyjny ciąg: a) 2,5,11,23,... b)1,2,4,8,... c) −2,2,−2,2,..
30 maj 23:37
Paulina:
30 maj 23:41
Krzysiek: a) an =2an−1 +1
b) an =2an−1
c) an =−an−1
30 maj 23:44
Godzio:
a) Zauważ, że różnica między kolejnymi wyrazami to: 3,6,12,18,24 itd
b) Zwykły ciąg geometryczny o ilorazie 2
c) Ciąg naprzemienny an = (−1)n * 2
30 maj 23:44
Godzio:
Aaa, rekurencyjnie
30 maj 23:45
Ajtek:
NIe doczytałeś

Cześć
Godzio 
.
30 maj 23:45
Eta:
0 : 0
30 maj 23:46
Godzio:
Cześć
30 maj 23:46
Paulina: Krzysiek jak do tego doszedłes?
30 maj 23:51
Krzysiek: po prostu zauważyłem, że tak będzie
30 maj 23:54
Paulina: Ale mozesz mi rozpisac to?
30 maj 23:55
Krzysiek: szukasz zależności pomiędzy jednym wyrazem ciągu a poprzednim
a) jeżeli a2 =5
a1 =2
to różnica pomiędzy nimi to 3
czyli: a2 =a1 +3
a3 =11=a2 +6=a2 +3*2
a4 =23=a3 +9=a3 +3*3
więc możesz np. taką rekurencję napisać: an =an−1 +3(n−1)
31 maj 00:03
Paulina: Wyznacz cztery początkowe wyrazy ciągu okreslonego wzorem ogólnym:a)an=32n−1
b)bn=U {(−1)2n−1} {n2} c) cn=√n2−1
31 maj 00:03
Paulina: Krzysiek dzięki
31 maj 00:07
picia: podstaw 1,2,3,4 pod n i masz
31 maj 00:10
Paulina: Picia pomozesz mi z następnymi zadaniami


które mam zamiar zapisac
31 maj 00:20
Paulina: Oj chyba idę spac bo ani zywej duszy
31 maj 00:23
Artur z miasta Neptuna:
no to dawaj Paulina
31 maj 00:23
Paulina: Jak sobie zyczysz Artur
31 maj 00:25
Paulina: Jedno juz masz do obliczenia zapisane w czasie 00:03
31 maj 00:26
Artur z miasta Neptuna:
to liczysz w taki sposób:
a1 = 32*1−1 = ....
a2 = 32*2−1 = ...
itd.
innymi słowy ... 'podstawiasz za n' dane liczby i patrzysz ile wynosi wyraz tegoż ciągu (np.
podstawiasz za 'n' 3 i w ten sposób obliczasz a3)
analogicznie w (b)
31 maj 00:28
Paulina: Wskaz co najmniej pięć punktów nalezących do wykresu ciągu okreslonego wzorem ogólnym:
| | 2n | |
a)an=5−2n b)bn=n2−10n c)cn= |
| |
| | n+1 | |
31 maj 00:29
Paulina: aha rozumiem zresztą picia napisał nie zauwazyłam wczesniej
31 maj 00:30
Artur z miasta Neptuna:
"wskaż co najmniej 5 punktów" to nic innego jak "oblicz co najmniej 5 wyrazów danego ciągu"
czyli podstawiasz minimum 5 'dowolnych' (najlepiej najmniejszych) liczb 'za n' i obliczasz
wartość ciągu (patrz 00:03)
31 maj 00:31
Paulina: ok dzięki Juz nie będę męczyć Ciebie i siebie Dobranoc
31 maj 00:33
picia: 
no wlasnie
z tym robisz podobnie. za n wstawiasz 1,2,3,4,5 i liszysz wartosc. to Twoje x i y.
31 maj 00:34
Paulina:
31 maj 00:37