:P
ICSP: n = 1
jest zbieżny czy rozbieżny ?
W odp mam rozbieżny ale jakoś nie mogę do tego dojść.
30 maj 23:19
Basia:
| | √n+1+√n | | 2√n | | 2 | |
= ∑ |
| ≥ ∑ |
| = ∑ |
| |
| | n | | n | | √n | |
no to z całą pewnością rozbieżny
30 maj 23:35
ZKS:
Nie wiem czy poprawnie rozumuję.
| √n + 1 + √n | | √n + 1 + √n | |
| = |
| |
| n(n + 1 − n) | | n | |
| √n + 1 + √n | | √n + √n | | 2√n | |
| > |
| = |
| = 2n−1/2 |
| n | | n | | n | |
Stąd wynika że szereg ten jest rozbieżny.
30 maj 23:35
ICSP: Na to bym nie wpadł

Dziękuję bardzo
30 maj 23:59
Basia:
Przecież to Twoje ulubione mnożenie przy liczeniu granic

W wielu wypadkach te same działania przynoszą dobre wyniki przy badaniu zbieżności szeregów o
wyrazach dodatnich.
31 maj 00:01