r-nie rozniczkowe II rzedu
olu: r−nie rozniczkowe II rzedu
y'' + y = 0
r−nie charakterystyczne :
r2 + 1 = 0
r2 = −1
r = i v r=−i
czy moglby ktos dokonczyc?
Bo nie wiem skad sie bierze wynik y = Acosx + Bsinx, dlaczego "e" znika?
30 maj 23:07
ZKS:
A ile to jest e0?
30 maj 23:11
Ajtek:
Cześć
ZKS, to pytanie jest podchwytliwe

.
30 maj 23:14
olu: no 1

a dlaczego robimy e
0 ?
bo wzor mam taki podany:
y = Ae
αxcosβx + Be
αxsinβx
30 maj 23:15
olu: aa dobra, to dlatego że nie ma częsci rzeczywistej?
30 maj 23:18
ZKS:
Witaj
Ajtek.

Skoro masz taki wzór:
y = Ae
αxcos(βx) + Be
αxsin(βx) a to jest równo znaczne z
y = e
αx(Acos(βx) + Bsin(βx) więc skoro α = 0 to otrzymujesz postać
y = e
0 * x(Acos(βx) + Bsin(βx)) ⇒ y = 1 * (Acos(βx) + Bsin(βx))
30 maj 23:19