rozwiąż rownanie. pomocy:(
Letty: x + 2= 2√x√x − 1 + 2
30 maj 22:51
Letty: jak mam sie pozbyć tych pierwiastków?
30 maj 23:04
Basia:
podnosząc dwa razy obustronnie do kwadratu
(x+2)2 = 4(x√x−1+2)2
x2 + 4x + 4 = 4x2(x−1) + 16x√x−1 + 4
x2 + 4x − 4x2(x−1) = 16x√x−1
i rozważymy dwa przypadki
1.
x=0
0+0−0*(−1) = 0*(−1)
0 = 0
x1 = 0
2.
x≠0
x2 + 4x − 4x2(x−1) = 16x√x−1 /:x
x + 4 − 4x(x−1) = 16√x−1
x+4 − 4x2 + 4 = 16√x−1
−4x2 + x + 8 = 16√x−1
no i niestety ponownie do kwadratu
30 maj 23:53
Mila: x√x−1+2 czy to wyrażenie jest pod "długim" pierwiastkiem?
30 maj 23:54
Letty: tak
30 maj 23:55