równanie
m: w wazie sa cukierki miętowe i malinowe.miętowych jest o 20sztuk więcej.jeden cukierek malinowy
waży 3g a miętowy 2g. z wazy wyciągnięto 15 sztuk jednego rodzaju i ich waga stanowiła 1/5
wszystkich cukierków. potem wzięto jeszcze 20 cukierków malinowych.Ich waga okazała się równa
wadze cukierków pozostałych w wazie.Ile było cukierków każdego rodzaju?
30 maj 22:26
koks: malinowe−y
miętowe x
20 sztuk y= 60g
w wazie pozostało: 60g
wyciągnięte wcześniej: 15 sztuk x lub y=1/5 wagi całości
20 sztuk y+pozostałe w wazie=4/5 wagi wszystkich=120g
waga wszystkich=150g
15sztuk=30g, więc 1 sztuka = 2g, także wyciągnięte najpierw to x
pozostała waga to 60g, miętowych będzie w tym o 25 więcej (20 z treści zadania, 5 z powodu że
wyciągnięto o 5 więcej malinowych do tej pory), więc
60g=25*2+x*2+x*3
x*2+x*3=10g
x=2
z pozostałych 60g, ilość miętowych to 25+2=27, a malinowych 2
Podsumowując:
miętowe=15+25+2=42
malinowe=20+2=22
30 maj 22:52
m: a zapis matematyczny
30 maj 23:12