matematykaszkolna.pl
Liczby catalana ksiądz: kolejność mnożenia − liczby Catalana Mamy n−liczb (n≥3) różnych od zera : c1,c2,c3,c4...cn. Na ile sposobów można wstawić (n−2) par nawiasów określających jednoznacznie kolejniość mnożenia? an− liczba tych sposobów Podać wzór rekurencyjny na an przyjąć że gdy n=1 to a1 =1 n=2 to a2=1 zrobiłem że dla n=3 ; n−2=1 a3=2 n=4 ; n−2=2 a4=3 ale nie jestem pewny czy dobrze wyliczyłem te spooby dla n=3 i n=4 w ogóle te zadanie jest dla mnie trudne więc proszę o pomoc
30 maj 22:15
ksiądz: pomoże ktoś ?emotka
30 maj 22:43
ksiądz: pomocy
30 maj 23:59
31 maj 00:09
Artur z miasta Neptuna: dla n=3 (ab)c a(bc) dla n=4 (ab)(cd) (a(bc))d a((bc)d) a(b(cd)) dla n=5 ((ab)(cd))e a((bc)(de)) (ab)(c(de)) ((ab)c)(de) (ab)((cd)e) (a(bc))(de)
31 maj 00:10
Artur z miasta Neptuna: natomiast ... aby to pasowało do liczb Catalana należałoby nie wykluczać opcji np.: dla n=4 a((bc))d dla n=5 ((ab))(cd)e (ab)c((de)) itd.
31 maj 00:14
Artur z miasta Neptuna: jednak powstaje wtedy problem ... dlaczego wykluczona została opcja, np.: dla n=3 a(b)c dla n=4 (ab)c(d) itd. bo skoro ((ab)c) ≠ ((ab))c to także (ab)(c) ≠ ((ab)c)
31 maj 00:18
ksiądz: no właśnie też to zauważyłem i zgłaszam się z tym problemem tu ale podobno wzór rekurencyjny istnieje. Gościu powiedział nam że dla n=3 są 2 kombinacje a dla n=4 są 3 kombinacje więc nie wiem jak on te nawiasy sobie wyobraża . Ale nie jestem pewny czy ten napis liczby Catalana był na pewno do tego przykładu...
31 maj 00:31
Artur z miasta Neptuna: skoro dla n=3 są 2 kombinacje ... to nawiasy muszą 'zawierać' minimum dwa elementy (czyli problem 00:18 rozwiązany) skoro dla n=4 są 3 kombinacje ... to za chuja to nie wychodzi emotka bo jest ich 5 (ab)(cd) ((ab)c)d (a(bc))d a((bc)d) a(b(cd)) dla n=5 wszystkie (chyba) możliwości: 1. ((ab)(cd))e 2. a((bc)(de)) 3. (ab)(c(de)) 4. ((ab)c)(de) 5. (ab)((cd)e) 6. (a(bc))(de) 7. (a(b(cd))e 8. (a((bc)d)e 9. (((ab)c)d)e 10. ((a(bc))d)e 11. a(((bc)d)e) 12. a((b(cd))e) 13. a(b(c(de))) 14. a(b((cd)e)) natomiast wykazanie, że są to liczby Catalana to już inna kara kaloszy
31 maj 00:43
ksiądz: no to nie wiem ... zostawie to w pizdu emotka
31 maj 00:50