równanie
m: równanie wart.bezwzgl. x−a + wart.bezwzg.y−2a=1−3a znajdź rozwiązanie wiedząc że jest tylko
jedno
30 maj 21:59
m:
30 maj 22:18
m: |x−a|+|y−2a|=1−3a
30 maj 22:23
Maslanek: Nie będzie jednego rozwiązania raczej, jeśli w drugim module nie jest |x−2a|.
30 maj 22:24
Maslanek: Albo raczej coś w stylu |x−5| np...
30 maj 22:24
Basia:
jedno będzie ⇔ 1−3a=0 ⇔ a = 13
masz wtedy
|x−13| + |y−23|=0 ⇔
|x−13|=0 i |y−23|=0 ⇔
x−13 = 0 i y−23=0 ⇔
x = 13 i y=23
czyli rozwiązaniem jest para (x=13; y=23)
30 maj 22:37
m: ok poproszę teraz to z układem równań
30 maj 22:43