matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi liczbowe
Paulina:
Zapisz wzór na n−ty wyraz ciągu,jesli jego kolejne wyrazy to:a)1,3,5,7,9,...
1
1
1
1
b)−10,−8,−6,−4,... c)−
,
,−
,
,...
2
2
2
2
30 maj 21:47
krystek:
a
1
=1 r=2 i pomyśl jaki to ciąg a
n
=.. b)a
1
=−10 r=.. i a
n
−1
a
2
a
1
=
q=
=−1 i jaki to ciąg?
2
a
1
30 maj 21:53
Eta:
n€N+ a) a
n
= 2n−1 ( kolejne liczby nieparzyste b) ciąg arytmetyczny a
1
= −10 , r= 2 a
n
= a
1
+(n−1)*r = −10+2n−2 a
n
= 2n−12
1
c) ciąg geometryczny przemienny a
1
=−
, q= −1
2
1
a
n
=a
1
*q
n−1
= −
*(−1)
n−1
=
2
30 maj 21:55