proszę
Miłoszek: Proszę o pomoc

oblicz cosinus kąta ostrego rombu o boku 3 i wysokości 2
30 maj 21:45
Maslanek:

cosα=?
30 maj 21:49
Miłoszek: no właśnie ile to nie wiem
30 maj 22:02
30 maj 22:04
Miłoszek: 2
2+x
2=3
2
4+x
2=9
x
2=9−4
x
2=5
wiec cosα=
√5/3
Czy tak ?
30 maj 22:07
picia: a i owszem
30 maj 22:09
Miłoszek: Dziękuję za pomoc !
30 maj 22:10
xoxo: dlaczego do pitagorasa wstawiacie 2 jako wysokosc trojkata? skoro 2 to wysokosc rombu? trójkąt
powinien miec wtedy wysokosc 1...
16 gru 13:29
xoxo: ok, zwracam honor, zrozumiałem
16 gru 13:34