jak to liczyć??
Letty: oblicz:
√38 −12√2 − √11 − 6√2
30 maj 21:38
Maslanek: 38−12√2 = (6−√2)2
11−6√2 = (3−√2)2
30 maj 21:40
Letty: ok, a gdy bede miała coś takiego to jak to rozpisać? :
√31 − 12√3 − √76 − 42√3
30 maj 21:52
krystek: 31−2*6√3 i teraz pomyśl
30 maj 21:56
Maslanek: To już trudniej. Ale:
(a+b
√2)
2 = a
2 + 2b
2 + 2ab
√2.
Stąd wymierne części: a
2+2b
2, zaś niewymierne: 2ab
√2
Dajmy na to 31−12
√3.
Wtedy niewymierna część (jako, że zmienia się pierwiastek) to 2ab
√3, a wymierna a
2+3b
2.
Układzik równań tworzymy:
31 = a
2+3b
2
−12
√3 = 2ab
√3
i rozwiązujemy
30 maj 21:59
Maslanek: Ale może to być również wzór na sześciany

. Wię cto nic pewnego. A raczej na pewno jest na
sześciany
30 maj 21:59
Mila: Z wzorów, które podali Ci Krystek i Maslanek
(2−3√3)2=...
(7+3√3)2=...
30 maj 23:34