zadanie fizyka
maniek:

Cześć Wam,
pomożecie w zadaniu z fizy?
Robotnik pcha szfkę o masie m=30 kg siłą skierowaną pod kątem α=30
o do podłogi, tak jak
przedstawia rysunek. Siła F
1 = 150N, a współczynnik tarcia kinetycznego między safką a
podłogą. L=2 m
f=0,2. Przyjmij g=10 m/s2
a) oblicz pracę przeciwko oporom ruchu. zwróć uwagę, że siła nacisku jest większa od ciężaru
szafki.
b) oblicz energię kinetyczną szafki przesuwanej przez robotnika
c)zapisz wzór na wypadkową siłę działającą na szafkę w kierunku ruchu
d)zapisz wzór na przyspieszenie szafki przesuwającej się pod wpływem wypadkowej siły
e)znając przyspieszenie szafki i przebytą drogę oblicz czas przesuwania szafki
f)oblicz średnią moc robotnika
proszę o pomoc