Na dzisaj zadanko z ciągów;d
Godzio: Ciag gemotryczny to kolejne wyrazy 2,x,y,90,z,120
oblicz prawdopodobienstwo istnienia tego ciągu
30 maj 20:58
Basia:
z
2 = 90*120 = 9*10*12*10 = 3
2*10
2*2
2*3
z = 3*10*2
√3 = 60
√3
| | 4 | | 8 | | 16 | |
2; |
| ; |
| ; |
| ≠ 90 |
| | √3 | | 3 | | 3√3 | |
czyli taki ciąg nie istnieje ⇒ P(tego, że istnieje) = 0
30 maj 21:13
Basia:
ktoś tu się chyba podszywa pod Godzia
30 maj 21:14
ICSP: Godzio mi na pewno odpowie na takie pytanko:
Czy przy badaniu zbieżności szeregów za pomocą kryterium ilorazowego musi być warunek że wyrazy
ciągów a i b są wyrazami dodatnimi ?
30 maj 21:16