ciągi liczbowe
Paulina: Zbadaj,czy liczba −3 jest wyrazem ciągu określonego wzorem ogólnym:a) an=−3n+18
| | 6−n | |
b) bn=n2−14n+37 c) cn= |
| |
| | n−8 | |
30 maj 20:40
krystek: podstaw an=−3 (bn, cn) i zobacz czy n jest liczbą naturalną
30 maj 20:43
Paulina: w pierwszym przykładzie wyszłó mi n=7 w ostatnim przykładzie wyszło mi n=−15 a w b) to mam
z delty policzyc?
30 maj 20:51
krystek: a)−3=−3n+18⇒3n=21⇒n=7∊N czyli a7=−3
b)−3=n2−14n+37⇒n2−14n+40 i wylicz n czy należy do N analogiczni)e c
30 maj 20:53
krystek: Tak
30 maj 20:54
Paulina: czyli w b) mi wyszło n=−17 lub n=31
30 maj 20:59
krystek: A policz dobrze i zapisz tutaj swoje obliczenia sprawdzę Δ=..n1=..n2=..
30 maj 21:04
Paulina: oj nie wyciągnęłam delty z 48 i dlatego zle a więc n1= ( w przyblizeniu) 3,5 a n2 =(w
przyblizeniu) 10,5
30 maj 21:14
krystek: Δ=142−4*40=..
30 maj 21:17
Paulina: oj a ja za c wziełam 37 a nie 40
30 maj 21:21
Paulina: a więc n1=4 a n2=10
30 maj 21:25
krystek: i masz odpowiedź ,Które wyrazy ciągu sa równe −3
30 maj 21:26
Paulina: aha dzięki
30 maj 21:27
krystek: Aby być pewną sprawdź czy b4=−3 oraz b10=−3
30 maj 21:32