Dla jakich wartości parametru m układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie, dla
endriu: Dla jakich wartości parametru m układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie, dla którego
nie ma rozwiązań, a dla jakich ma nieskończenie wiele rozwiązań:
m
2x + y = m
x + y = 1
?

Kto pomoże?
27 kwi 16:37
bumblebee: wylicz z tego drugiego np y, wstaw do pierwszego a potem to juz delta sie klanie, tak mi
sie zdaje
27 kwi 16:38
bumblebee: delta się kłania
27 kwi 16:38
tim: Ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdy są np. te same dwie funkcje.
m2x + y = m
1x + y = 1
m2 = 1 oraz m = 1
Więc ma nieskończenie wiele rozw, dla m = 1
27 kwi 16:38
endriu: A kiedy jedno rozwiązanie?
27 kwi 16:49