Oblicz zbieżność szeregu
Kark: Oblicz zbieżność szeregu
∞
∑ (1/[2n(2n+2)]
n=1
Wolfram pokazuje, że powinno wyjść 1/4, mi na koniec zostało (1/2/(n−1) + (−1/(n+1) +
1/2/(n+2))
Dwa wyrazy z ntej liczby szeregu i jeden z liczby n−1. Mi wychodzi, że szereg dąży do zera, bo
w licznikach wszędzie jest 1/n, a z tego co rozumiem to dąży do zera, więc cały wyraz też jest
0?
30 maj 19:11
Kark: oczywiście obliczyć z definicji. Prosta rzecz, ale ja już się zdążyłem pogubić.
Jeśli ktoś pomoże, będę bardzo wdzięczny.
30 maj 19:15
Basia:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| 2n(2n+2) | | 2*2*n(n+1 | | 4n(n+1) | | 4 | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = ∑ |
| * [ |
| − |
| ] = |
| | 2n(2n+2) | | 4 | | n | | n+1 | |
| 1 | |
| *[ 1 − 12 +12 − 13 +13 −........................] = |
| 4 | |
bo szereg jest nieskończony i
nic oprócz 1 nie zostaje
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo tak
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| = limk→+∞∑0....k |
| = |
| | 2n(2n+2) | | 2n(2n+2) | |
| | 1 | |
limk→+∞ |
| *[ 1 − 12+12−...........+1k−1k+1] = |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limk→+∞ |
| *[ 1 − 1k+1 ] = |
| *[ 1 − 0] = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
30 maj 19:20
Kark: Odnośnie tej pierwszej wersji, gdy podstawiałaś kolejne wyrazy, na końcu zostaje
1n (które
się skróciło) i
−1n+1 które dąży do zera, tak?
Dzięki Ci bardzo, jakoś przystępniej się za to zabrałaś niż mnie nauczyli
30 maj 19:32
Basia:
na końcu nic nie zostaje, bo końca ............... nie ma
30 maj 19:35
Kark: Źle się wyraziłem,chodziło mi o n'ty wyraz tego ciągu to ...+1n−1n+1.
Nie jest ostatni, bo ciąg jest nieskończony, to rozumiem, ale przywykłem, że na końcu się go
stawia, żeby tak jakby "zamykał"
30 maj 19:40
Kark: Haha, dobra, wiem co źle robiłem po swojemu, pochrzaniłem znaki, dzięki za pomoc Basia. Twoje
też mi pomogło.
30 maj 19:42