Lidzby zespolone- pilne
Magda: Mam jutro kolokwium i niestety nie potrafie za nic zrobic tego zadania. Mam nadzieje,ze ktos mi
pomoze.

Dla wybranych liczb zespolonych z i u ( postac algebraiczna) obliczyc:
a) z + u
b) z− u
c) z:u
d) z*u
e) z* u (kreseczka u góry litery u)
30 maj 19:00
Basia:
z = x1+i*y1
u = x2+i*y2
z + u = x1+i*y1 + x2+i*y2 = (x1+x2) + i*(y1+y2)
o to chodzi czy masz te liczby z i u podane ? jeżeli masz podane to je napisz
30 maj 19:12
Magda: Nie mam podanych liczb, mam sobie wybrac. Niestety nie umiem tego robic.
30 maj 19:20
Basia:
no to sobie wybierz: x1,x2,y1,y2 są dowolnymi liczbami rzeczywistymi
nie zalecam wybierania 0 i 1, bo może to zostać uznane za zbyt proste, chociaż jeżeli nie
powiedziano, że nie wolno to właściwie dlaczego nie
ale dużych liczb i ułamków też nie polecam bo się wrednie potem liczy
może być np. tak
z = 2 +3i
u = 3 − 2i
dobrze rozumiem ?
30 maj 19:26
Magda: Tak, tak dobrze rozumiesz
30 maj 19:38
Basia:
no to próbuj teraz liczyć
z + u = 2+3i+3−2i = 5 + i
z − u = 2+3i−(3−2i) = 2+3i − 3 + 2i = −1+5i
| z | | 2+3i | | (2+3i)(3+2i) | |
| = |
| = |
| = |
| u | | 3−2i | | (3−2i)(3+2i) | |
| 6 + 4i + 9i + 6i2 | |
| = |
| 32 − (2i)2 | |
z*u = (2+3i)(3−2i) = 6 − 4i + 9i − 6i
2 = 6 + 5i + 6 = 12+5i
z*u
sp = (2+3i)(3+2i) = ...... dokończ już sama
liczysz tak jak na zwykłych wyrażeniach algebraicznych pamiętając, że i
2 = −1
30 maj 19:52
Magda: Ślicznie Ci dziekuje
30 maj 19:53