:(
Letty: Doprowadź do Najprostszej Postaci: zaczęłam robić, proszę o sprawdzenie.
| | x 3√y | | √x | |
[( |
| )32 + ( |
| )2] : (x14 + y14) = |
| | y√x3 | | x 8√y3 | |
| | √x3 * 3√y3 | | x | |
[ |
| + |
| ] : 4√x + 4√y= |
| | √y3 * √x23 | | x2 8√y6 | |
| | x3 y | | x | | 1 | |
[√ |
| + |
| ] * |
| = |
| | y3 x3 | | x2 8√y6 | | 4√x + 4√y | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ |
| + |
| ] * |
| |
| | y | | x 8√y6 | | 4√x + 4√y | |
I teraz już nie wiem co dalej mogłabym z tym zrobić.
30 maj 18:56
Basia:
strasznie to sobie skomplikowałaś
| | x*y1/3 | | x1/2 | |
pierwsze = [ ( |
| )3/2 + ( |
| )2] = |
| | y*x3/2 | | x*y3/8 | |
(x
−1/2*y
−2/3)
3/2 + (x
−1/2*y
−3/8)
2 =
x
−3/4*y
−1 + x
−1*y
−3/4 =
| x1/4 | | y1/4 | |
| + |
| = |
| x3/4*y*x1/4 | | x*y3/4*y1/4 | |
| | 1 | |
jeżeli teraz to podzielisz przez drugie zostanie |
| |
| | x*y | |
30 maj 19:09
Letty: Faktycznie sobie skomplikowałam...
Ale jak Ci wyszło z tego w 3 linijce z ułamka , ten ułamek w 4 linijce
30 maj 19:30
Letty: dobra, jestem ślepa już widzę.

Dzięki.
30 maj 19:33
Letty: a tak wgl to skąd wiedziałaś to że jak sobie dopiszesz tam x1/4 i y1/4 to Ci później
wyjdzie?
30 maj 19:36