Ile liczb 5-cyfrowych zawiera dokładnie jedną trójkę?
Przemo: Ile liczb 5−cyfrowych zawiera dokładnie jedną trójkę?
30 maj 18:45
Basia:
3abcd gdzie a,b,c,d = 0,1,2,4,5,6,7,8,9 czyli 1*94
a3bcd gdzie a=1,2,4,5,6,7,8,9 i b,c,d = 0,1,2,4,5,6,7,8,9 czyli 8*1*93
ab3cd gdzie a=1,2,4,5,6,7,8,9 i b,c,d = 0,1,2,4,5,6,7,8,9 czyli 8*1*93
abc3d gdzie a=1,2,4,5,6,7,8,9 i b,c,d = 0,1,2,4,5,6,7,8,9 czyli 8*1*93
abcd3 gdzie a=1,2,4,5,6,7,8,9 i b,c,d = 0,1,2,4,5,6,7,8,9 czyli 8*1*93
razem: 94 + 4*8*93 = 93(9+32) = 41*93
30 maj 18:58
Eta:
93*41 takich liczb
30 maj 18:59
Eta:
Witaj
Basiu
30 maj 19:00
Przemo: dzieki
30 maj 19:02
Przemo: ej. dziewczyny, jak zrozumieć kombinatorykę
30 maj 19:05
Basia: Witaj
Eto
⇒Przemo
nie uczyć się niczego na pamięć, brać "na rozum" i myśleć
jedyna
skuteczna metoda
30 maj 19:55