geometria analityczna
mixek: 1. wyznacz zbiór wszystkich środków cięciw okręgu o równaniu x2+y2−4x=0 przechodzacych przez
punkt A=(0,0)
2. punkt a=(2,5) jest środkiem cięciwy paraboli o równaniu y2=20x . Napisz równanie prostej
zawierającej tę cięciwe.
Bardzo proszę o pomoc.
30 maj 18:40
mixek: pomoze mi ktoś?
30 maj 20:16
Basia: jeżeli nikt inny się nie zgłosi, to mogę pomóc mniej więcej za godzinę (teraz muszę przerwać)
jakby co to podbij tak koło 21:20
30 maj 20:19
mixek: okey dzięki, będę czekał
30 maj 20:25
karla: Też będę wdzięczna za rozwiązanie zadania w 2 wyszło mi y=4x−22 nie wiem czy jest dobrze
30 maj 20:40
mixek: karla w moim zbiorze wynik tego 2 to y=2x+1
30 maj 20:53
mixek: i jak Basia pomozesz?
30 maj 21:22
Basia:
ad.1
x∊<−4; 0>
B∊ okręgu ⇒ B(x;
√4x−x2) lub B(x; −
√4x−x2) ⇒
| | x | |
S( |
| ; U{√4x−x2{2}} lub S(x; −U{√4x−x2{2}} |
| | 2 | |
czyli
t =
xt
t∊<−2;0>
x = 2t
| | √4*2t − 4t2 | | 2√2t − t2 | |
y = |
| = |
| = √2t−t2 |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | √4*2t − 4t2 | | 2√2t − t2 | |
y = − |
| = − |
| = −√2t−t2 |
| | 2 | | 2 | |
czyli zbiór środków cięciw =
{ (x,y): x∊<−2;0> ∧ [ y =
√2x−x2 lub y= −
√2x−x2 ] }
30 maj 21:24
mixek: najmocniej przepraszam cię,ale nic z tego nie rozumiem...
co to jest za pkt B?
dlaczego x∊<−4,0>?
30 maj 21:39
mixek: a rozwiąże ktoś może 2 zadanie?
30 maj 21:52
Basia:

widać od razu, że prosta x=2 odpada
y = ax+b
5 = a*2+b
b = 5−2a
y = ax+5−2a
szukamy punktów wspólnych prostej i paraboli
(ax+b)
2 = 20x
a
2x
2 + 2abx + b
2 − 20x =0
a
2x
2 + x[ 2a(5−2a) − 20] + (5−2a)
2 = 0
a
2x
2 + (−4a
2+10a−20)x + (5−2a)
2 = 0
x
1+x
2 = 4
z wzorów Viete'a
4a
2 − 10a + 20 = 4a
2
−10a+20 = 0 /:(−10)
a − 2 = 0
a=2
b = 5 − 2*2 = 1
czyli prosta ma równanie:
y = 2x+1
30 maj 22:02
Basia:

rysunek do zadania 1
to są możliwe położenia drugich końców cięciw (oczywiście nie wszystkich)
środki tych cięciw układają się w ten niebieski okrąg
nie dopisałam tam ostatniego wiersza
czyli zbiór środków cięciw = { (x,y): x∊<−2;0> ∧ [ y =
√2x−x2 lub y= −
√2x−x2 ] } =
{ (x,y): x∊<−2;0> ∧ y
2 = 2x −x
2} =
{ (x,y): x∊<−2;0> ∧ x
2+y
2−2x = 0 }
czyli jest to okrąg S
1(1;0) i promieniu r
1 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
co do Twojego pytania o dziedzinę
tam się oczywiście pomyliłam
x∊<0;4>
t∊<0;2>
30 maj 22:18
mixek: mam jeszcze jedno zadanie treść taka sama jak w 1 ale okrąg ma równanie x2+y2−2x−3y=0 a pkt
A=(0,0).
Wiem, że jest to ten sam sposób jak twój, ale już pojawaiają się kłopoty przy liczeniu.
Pomozesz mi? Będę ci bardzo wdzięczny.
30 maj 22:41
Basia:
no bo tu niestety będzie trudniej, ale da się zrobić; za kilka minut się tym zajmę, a pisanie
też trochę potrwa
a poprzednie oba zrozumiałeś ?
30 maj 22:51
Basia:
jesteś pewny, tych danych ?
to jest rachunkowo koszmarne
30 maj 23:18
mixek: tak to ze zbioru i ty zostaniesz euklidesem, treść jest w porządku. Tak poprzednie zrozumiałem
30 maj 23:24
Basia:

przez analogię można się domyślić
| | √13 | |
mamy S(1; 32) i r = |
| ) |
| | 2 | |
to środek tego nowego S
1 będzie środkiem odcinka AS
czyli
S
1 (
12;
34)
| | r | | √13 | |
a promień r1 = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
czyli równanie
(x −
12)
2 + (y−
34)
2 =
1316
x
2 − x +
14 + y
2 −
32y +
916 =
1316
x
2 +y
2 − x −
32y =0
ale policzenie tego tak elegancko jak zostało policzone poprzednie jest niemal niemożliwe
niewykluczone, że trzeba jakąś sztuczkę zastosować, ale nie wiem czy tak zaraz uda mi się na
nią wpaść
30 maj 23:31
mixek: wielkie dzięki. to na dzisiaj wystarczy. Jak ja się tobie odwdzięczę...? Jeszcze raz bardzo
mocno Ci dziękuję.
30 maj 23:43
Basia: zostań znakomitym matematykiem
30 maj 23:45
Basia:
sztuczka powinna chyba polegać na przesunięciu okręgu początkowego o wektor
u→[−1; −32]
dostaniemy wtedy okrąg
x2+y2 = 134
A(−1; − 32)
liczymy tak jak w pierwszym zadaniu i przesuwamy "z powrotem" czyli o wektor
−u→[1; 32]
31 maj 06:45
mixek: dowiedziałem się od mojego nauczyciela,że należy napisać równanie prostej przez punkt A=(0,0).
czyli y=mx, po czym stworzyć układ równań z tą prostą oraz równaniem okręgu. potem delta,
współrzędne punktów B i C, układ równań parametrycznych i z tego układu wyjdzie nowa krzywa,
która w obu przypadkach jest okręgiem bez punktu A=(0,0). Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
1 cze 21:06
mixek: a pomiędzy pkt B i c a układem parametrycznym należy jeszcze obliczyć srodek odcinka B i C.
1 cze 21:07
Mila: Tak właśnie mam zrobione, ale to zadanie to szczególny przypadek, bo Ta prosta przechodzi przez
punkt (0,0) i okręgi też, jedno rozwiązanie już jest.
Rozwiązanie Basi jest bardzo dobre.
Jeśli nie masz zrobionego z parametrem to mogę napisać.
Pan podał wam ogólną zasadę.
1 cze 22:22
mixek: zadanie zrobiłem, ale nie wychodzi mi z okręgiem o równaniu x2+y2−2x−3y=0 a pkt
A=(0,0).
1 cze 22:49
Mila: Jakie masz równanie w przypadku:x2+y2−4x=0
xs=..
ys=..?
Co Ci w drugim okręgu nie wychodzi?
1 cze 23:13
mixek: już za deltą gdzieś mam jakąś pomyłkę
1 cze 23:41
mixek: wychodzi ze x=0 i y= 0 lub x=41+m2 i y+4m1+m2
czyli to sa dwa pkt B i C. środek tego odcinka BC jest pkt S, gdzie x=21+m2 i
y=2m1+m2
i to jest ten układ równań parametryczny. i z niego wychodzi że nowy okrąg ma rówanie
(x−1)2+y2=1 i A nie nalezy do tego okręgu, co jest zgodne z odpowiedzią.
1 cze 23:47
mixek: to jest oczywiście do pierwszego równania.
1 cze 23:47
Mila: Tak samo mi wyszło. Ale Basia ma takie samo równanie.
W drugim okręgu mam:
1 cze 23:53
Mila: Za wczesnie wysłałam:B=(0,0)
To współrzędne drugiego punktu na okręgu C=(.,.) wysłałam.
1 cze 23:55
Basia:
to bardzo dobry sposób z tą prostą
zwracam tylko uwagę, że w drugim przykładzie nie każda prosta zawierająca cięciwę
ma równanie y = mx
jest jedna, która ma równanie x=0 [ cięciwa AB gdzie A(0,0) B(0,3) ]
i należy to uwzględnić, bo w równaniu parametrycznym zabraknie punktu P(0,32)
2 cze 09:55