Prosze o pomoc :)
Rafcio :P: Witam potrzebuje pomocy w 2 zadaniach( po godz nie mam bladego pojecia jak je zrobic)
1.Suma dł. podstaw trapezu rownoramiennego opisanego na okregu jest rowna 16cm, a kat rozwarty
trapezu ma miare 150stopni. Oblicz
a) długosc promienia okregu
b) długośc podstaw trapezu.
2. W trapezie ABCD podstawy maja długośc |AB|=24cm
|DC|=15cm. Ramie AD długosci 6cm tworzy z podstawa kąt 60stopni.Oblicz sinus kąta jaki tworzy
ramię AD z przekątną BD trapezu
30 maj 18:22
Maslanek:

2c=a+b (trapez opisany)
a+b=16
α=30 (trapez równoramienny)
| | 2r | | 2r | | 4r | | 4r | | r | |
sin30 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | c | | 1/2(a+b) | | a+b | | 16 | | 4 | |
Stąd r=4sin30=2.
| | x | |
W takim razie biorąc pod uwagę tą samą wysokość, to cos30= |
| , gdzie x−to połowa długości |
| | c | |
b−a.
Zatem x=c*cos30=8*U{
√3{2}} = 4
√3.
Z tego mamy, że b=8
√3 + a oraz stąd, że a+b=16 mamy, że: b=8
√3 + 16 − b ⇒
⇒ b=4
√3 + 8. Wtedy a=8−4
√3.
Wynik dosyć dziwny, bo podstawa a jest malutka, ale dalej większa od zera. Prawdopodobne. Nie
chce mi się szukać błędu, jeśli takowy jest

.
30 maj 18:36
Eta:

1/ kąt ostry trapezu ma miarę 30
o
z warunku wpisania okręgu w trapez:
a+b=c+c =16 ⇒ 2c=16 ⇒
c=8
h=2r ⇒
r=2
| | a−b | | 8√3 | |
|AE|=x= |
| = |
| ⇒ a−b=8√3 |
| | 2 | | 2 | |
rozwiąż układ:
a−b=8
√3
i a+b=16
dokończ .......
30 maj 18:44