matematykaszkolna.pl
elektronika Mareczek: Przy przepływie prądu o wartości 0,5A przez diodę prostowniczą o max. dopuszczalnej mocy 3W, spolaryzowaną w kierunku przewodzenia, napięcie na jej zaciskach wynosiło 0,7V. Po wzroście prądu do wartości 2A napięcie na zaciskach diody: a) wzrośnie do 2,8V b) zmniejszy się do 0,175V c) dioda ulegnie uszkodzeniu d) wzrośnie o kilka procent Powiedziano mi, że czasami ktoś tu pomoże także z zadaniami z fizyki/elektrotechniki, więc oto jestem emotka Jeśli nie da rady, po prostu zignorujcie.
30 maj 18:19
Maslanek:
 U 0,7V 
R=

=

=1,4Ω
 I 0,5A 
U=I*R=2A*1,4Ω=3,8V. Wtedy P=U*I = 3,8V*2A = 7,6W > 3W. −−−−−−−−−−−−−−−− Jeśli nie byłoby wzrostu temperatury to raczej tak (przy stałym oporze).
30 maj 18:25
Mareczek: Jesteś pewien? Też tak liczyłem na początku. W odpowiedziach jest, że wzrośnie o kilka procent. Nie wiem jak, nie wiem dlaczego. Dla diod obowiązuję te same wzory jak dla podstawowych elementów układu?
30 maj 18:38
Maslanek: Jeśli tak nie jest to zdecydowanie nie jestem pewien
30 maj 18:46
Mareczek: Ktoś może jeszcze zerknie?
30 maj 18:52
Sławek: Dioda jest elementem nieliniowym. Prawo Ohma U = RI jest w przypadku elementu nieliniowego bezużyteczne, bo rezystancja R nie jest stała, lecz zależy od prądu lub napięcia.
30 maj 21:04
Sławek: W takim przypadku należy skorzystać z charakterystyki prądowo−napięciowej diody półprzewodnikowej.
30 maj 21:28