jak obliczyć wysokość trójkąta równobocznego?? Help!
Tusiaa: Jak obliczyć objętość graniastosłupa trójkątnego prawidłowego o krawędzi podstawy 2 cm i
krawędzi bocznej 6 cm ?
wiem jak się liczy objętość
V = Pp * H
ale nie wiem jak obliczyć wysokość trójkąta równobocznego Proszę o pomoc i z góry dziękuję
30 maj 17:46
Beti: a po co Ci wysokość trójkąta równobocznego
| | a2√3 | |
Pole podstawy (trójkąta równob.) obliczamy ze wzoru: Pp = |
| , gdzie a = 2. |
| | 4 | |
30 maj 17:49
Tusiaa: Beti jestem w pierwszej gim i żeby obliczyć pole trójkąta znam tylko wzór:
12 a * h
i dlatego potrzebuję wysokości ale dziękuję za pomoc
30 maj 17:56
Beti: W takim razie licz z Pitagorasa:
30 maj 18:24