wykaż, że proste są prostopadłe
paulina: wykaż, że prosta l
1 jest prostopadła do l
2
l
1:
3x + y − 5z + 1 = 0
2x + 3y − 8z + 3 = 0
l
2
x = t
y = 1 − 2t
z = 3t
pomooocy!
30 maj 17:16
Krzysiek: znajdź wektory kierunkowe tych prostych
w l1 policz iloczyn wektorowy wektorów normalnych tych płaszczyzn
w l2 już masz dany ten wektor
następnie sprawdź czy iloczyn skalarny tych wektorów (kierunkowych) jest równy zero
30 maj 17:20
paulina: dziękuję,
ale nie oszukując nic mi to nie pomogło, nie wiem jak się za to wziąć
iloczyn wektorowy z dwóch wektorów z l1 i l2?
30 maj 17:24
Krzysiek: iloczyn wektorowy wektorów normalnych tych płaszczyzn które opisują równanie prostej l1
czyli: u=[3,1,−5] v=[2,3,−8]
u x v=n
i n to będzie wektor kierunkowy prostej l1
30 maj 17:27
paulina: rozumiem!
dziękuje : )
30 maj 17:29
paulina: NIE, NIE ROZUMIEM : C
30 maj 17:36
Krzysiek: czego nie rozumiesz?
30 maj 17:48
paulina: nie wiem jak mam znaleźć wektory kierunkowe prostych, zazwyczaj robiłam to z 3 współrzędnych,
ahhj
i to dalej też nie wiem jak
30 maj 18:00
Krzysiek: a umiesz policzyć iloczyn wektorowy? u razy v ?
wektor kierunkowy l2 to [1,−2,3]
30 maj 18:03
paulina: aaaaaa czaje!
30 maj 18:03
paulina: TAK TAK! : D
chwilowo się wyłączyłam
30 maj 18:03
paulina: [ 7, 14, 7 ] ?
30 maj 18:07
paulina: czyli to jest n,
i teraz n krzyż [1, −2, 3] ?
30 maj 18:08
paulina: ah przepraszasz, tu nie n krzyż l2 tylko skalarny, tak?
30 maj 18:10
paulina: ZERO WYSZŁO!
spamuje sama ze sobą, do czego to doszło
30 maj 18:11