Ciągi.Zadania...
V.Abel: Dany jest ciąg (xn) x1+x2+...+x10= −250 oraz ciąg x1+x2+...+x20= −910.
Ciąg (an) an=2xn dla n≥1 jest geometryczny. Oblicz a5 .
Moje podstawowe pytanie brzmi: skąd mamy wiedzieć jakim ciągiem jest ciąg xn arytmetyczny czy
geometryczny.
Bardzo proszę o pomoc. Ważne.
30 maj 17:16
Ajtek:
Sprawdź czy jest arytmetyczny

.
30 maj 17:30
V.Abel: jak?
30 maj 17:31
Ajtek:
Tak jak napisałem, to jest układ równań.
30 maj 17:33
V.Abel: wyszło Ci r= −4,1 ?...
30 maj 17:36
V.Abel: no tak, ale Ty podstawiłeś to do wzoru na sumę arytm., skąd bd wiedział, że jest arytm, jeśli
Ci wychodzi takie dziwne r?...
30 maj 17:37
Ajtek:
Ja nie liczyłem. Sprawdź raz jeszcze rachunki, może gdzieś się pomyliłeś w liczeniu.
30 maj 17:43
V.Abel: Sprawdziłem. Wychodzi właśnie tyle,.
Ale mnie zastanawia, dlaczego Ty to tak podstawiasz, przecież zakładasz, że jest arytmetyczny,
a tego nie wiem. Ponaddto, z tego układu równań wychodzi Ci zawsze jakieś tam r, ale nadal nie
wiesz czy on jest arytmetyczny, mam rację?
Można by podstawić do wzoru na sumę geo, tak?
Niech mi to ktoś wyjasni, proszę.. może się mylę...
30 maj 17:47
V.Abel: Naprawdę proszę o pomoc...
30 maj 20:35
Ajtek:
Pokazałeś, że dla pewnego x
1, które policzyłeś i r=−4,1 c. jest arytmetyczny i to wszystko

.
30 maj 21:44
V.Abel: ok, czyli teraz to samo dla ciągu geo? dwie możliwości, dwa wyjścia >?<
30 maj 21:54
Ajtek:
W c.g. bedą chyba wychodziły paskudne liczby.
Generalnie pokazałeś, że masz c. arytmetyczny taki jak napisałem wyżej. Teraz wystarczy zrobić
2−gą część zadania.
30 maj 21:56
Mila: a
n=2
xn
a
n+1=2
xn+1
| an+1 | | 2xn+1 | |
| = |
| =2xn+1−xn=q z treści zadania |
| an | | 2xn | |
⇔ x
n+1−x
n=const czyli x
n jest ciągiem arytmetycznym
r=−4,1 dobrze obliczyłeś.
30 maj 23:02
Ajtek:
Dobry wieczór Mila.
Tego mi brakowało właśnie. A powiedz mi proszę, czy to co ja napisałem jest wystarczającym
dowodem?
30 maj 23:06
Mila: Ajtek, zawsze staramy się wykazać na ogólnych danych.Pozdrawiam.
30 maj 23:19
Ajtek:
Dziękować Mila

.
30 maj 23:22