Oblicz obwód i pole trapezu
calineczka11: Proszę o rozwiązanie zadania: w trapezie równoramiennym krótsza podstawa ma dł. 2
cm.,przekątna 10 cm. a wysokość jest równa 6 cm. Oblicz obwód i pole tego trapezu. Może
najtrudniejsze nie jest, ale chciałabym sprawdzić, czy dobrze sama rozwiązałam(
27 kwi 16:23
tim: Podaj jak ci wyszło, sprawdzimy
27 kwi 16:26
calineczka11: Hmm.. ale ja piewsza zadałam pytanie(

i liczę na pomoc, bo moja wiedza matematyczna
jest ciągle mizerna
27 kwi 16:35
tim: Podaj jakie ci wyszły boki
27 kwi 16:36
calineczka11: 1. Zastosowałam twierdzenie Pitagorasa:
6
2+b
2=10
2
36+b
2=100
b
2=100−36
b
2=64
b=8
Od 8cm −2cm=6cm.
6+6+2=14
Dłuższy bok trapezu ma wymiary 14cm.
Obwód:
a+b+2c
14+2+2c
16+2c
2c=16/2
c=8
14+2+2x8= 32
Pole pow.
(14+2)6/:2
96/2
48cm
2
Czy moja wiedza jest w miarę poprawna(

?
27 kwi 18:16
To ja ;P:

masz dobrze oprócz obwodu mogla byś zastosować twierdzenie a+b = 2c ale tylko w tedy
gdyby można było w trapez wpisać koło,ale nie wiesz dlatego musisz wyliczyć ramiona
trapezu, ( mozesz wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa albo z zależności boków trojkąta 45
stopni czyli a
√2 , a = 6 OBwód = 16 + 12
√2
27 kwi 21:21
calineczka11: Nie wiem jak inaczej można to zadanie rozwiązać, jednak czy podane przeze mnie wyniki są
poprawne? Geometria to coś, co mi spędza sen z powiek
27 kwi 21:40
♊: Pole obliczone poprawnie − Obwód błędny − "To ja ;P" napisał/a Ci jak powinien
wyglądać obwód
27 kwi 21:47