sprawdź czy podane równanie jest równaniem okręgu.
Karola: x2+y2−2x+4y+1=0
30 maj 15:25
Basia:
−2a = 2
a=1
−2b=4
b = −2
c= 1
r2 = a2+b2−c
r2 = 12+(−2)2−1 = 4
4 > 0
więc jest
30 maj 15:29
Karola: możesz mi rozpisać od początku ?
30 maj 15:30
Basia:
ale to jest od początku
równanie okręgu w postaci ogólnej
x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0
reszta jak wyżej
a jeżeli nie znasz postaci ogólnej to musisz sobie to równanie sprowadzić do postaci
kanonicznej
(x−a)2+(y−b)2=r2
30 maj 15:43
kl: ff
30 maj 15:50
pigor: ... a jak lubisz , bo rozumiesz (lewa strona wzoru = prawej i odwrotnie : prawa= lewej) wzory
skróconego mnożenia , proponuję prosto, łatwo i przyjemnie
tak :
x2+y2−2x+4y+1=0 ⇔ x
2−2x+1 +y
2+4y+ 4 = 4 ⇔
(x−1)2+(y+2)2=22 , a więc
TAK, jest to równanie okręgu o środku
S=(1,−2) i promieniu
r=2 . ...
30 maj 15:51
pigor: ... a ogólnie, jeśli x
2+y
2−2ax−2by+c=0 , gdzie S=(a,b) − środek okręgu , r jego promień ,
c=a
2+b
2−r
2 i
a2+b2−c>0 , czyli w danym równaniu x
2+y
2−2x+4y+1=0 wystarczy
sprawdzić, czy a
2+b
2−c=
1+4−1= 4>0 , TAK , więc jest to równanie okręgu . ...
30 maj 16:06
Start: @pigor. Dlaczego: x2−2x+1+y2+4y+4=4 Skąd Ty wziąłeś to 4=4?
4 wrz 18:44
pigor: ... po prostu dodałem do obu stron 4 (...

dlaczego ? no właśnie odpowiedz sobie sam)
4 wrz 18:47
pigor: ... dlaczego, ? a lepiej , po co
4 wrz 18:48
Start: Dlatego, żeby był wzór? Żeby było łatwiej?
4 wrz 18:49
Start: Mógłbyś mi wyjaśnić jak to zrobić? x2+y2+2x+6y+12=0
4 wrz 18:50
pigor: ... analogicznie jak wyżej , albo np. tak :
x2+y2+2x+6y+12=0 ⇔ x
2+2x+1 + y
2+6y+9 +2= 0 ⇔
⇔ (x+1)
2 + (y+3)
2= −2 i otrzymujesz fałsz (lewa strona nieujemna ,
a prawa ujemna ) , a więc to nie może być równaniem okręgu . ...
4 wrz 19:01
Start: Dalej cały czas nie rozumiem, dlaczego rozbijasz tę 12? Na 1, 2, 9.
4 wrz 19:04
Start: Albo inaczej. Basia wyżej pisała coś takiego, że −2a=2 i −2b=4. Czyte wartości −2a i −2b są
zawsze stałe i poprostu tam podstawiamy tylko liczbę, na drugą stronę równania?
4 wrz 19:13
pigor: ... aby otrzymać postać kanoniczną równania okręgu , czyli taką : (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 ,
to znaczy aby "zwinąć" sumę algebraiczną postaci x
2±2xa+a
2 na (x±a)
2 i analogicznie
y
2±2xb+b
2 na (y±b)
2 i tu u ciebie jest właśnie a=1 , b=3 . ...

ale możesz inaczej :
x2+y2+2x+6y+12=0 ⇔ x
2+2x + y
2+6y= −12 ⇔ x
2+2x+1 + y
2+6y+9= −12+1+9 ⇔
⇔ (x+1)
2 + (y+3)
2= −2 . ...
4 wrz 19:19
pigor: ... cóż Basia korzysta z postaci ogólnej równania okręgu, czyli dąży do tego co ja , ale
"z innej beczki" ufff, ja miałbym tyle do powiedzenia, przepraszam, . ...
4 wrz 19:22
Start: Dzięki za wszystko, kumam!
4 wrz 19:24
dsffd: ∊⊂←
12 maj 12:13
Lorak: sorry, że odkopuję, ale mam pytanie odnośnie sposobu Basi.
Czy do sprawdzenia czy podany wzór jest równaniem okręgu można użyć ogólnego równania okręgu?
(przecież nie mamy pewności że podany wzór jest równaniem okręgu) ?
6 wrz 00:21
Lorak: dobra, już rozumiem. można użyć ogólnej
6 wrz 00:25
Antek: Mozna uzyc tego rownania . Jesli masz takie rownanie x
2+y
2+ax+by+c=0
Wtedy sprawdzasz warunek a
2+b
2−4c>0
| | √a2+b2−4c | |
jesli ten warunek jest spelniony to wtedy promien okregu ma dlugosc r= |
| |
| | 2 | |
6 wrz 00:47
ilonka: (x+y)2+(x−y)2=2(x2+y2)
9 sty 16:24
Guk: ∞
12 paź 17:24