Matematyka finansowa
05-23: Cześć, czy jest tutaj ktoś kto mógłby pomóc z matematyki finansowej?
Mam takie zadanie:
Przez cztery lata na początku każdego roku wpłacano na rachunek po 3000zł. Przez pierwsze dwa
lata roczna stopa procentowa wynosiła 11,2%. W następnych latach zmalała do 9,6%. Należy
obliczyć ile pieniędzy było na rachunku po 6 latach jeżeli odsetki naliczano w sposób:
−prosty
−składany
Czy takie rozwiązanie jest dobre:
http://imageshack.us/g/96/z1ab.jpg/
Proszę o pomoc, pozdrawiam.
30 maj 15:21
Basia:
oprocentowanie proste:
K = 12000+ [3000*0,112 + 6000*0,112 + 9000*0,096 + 3*12000*0,096]
procent składany z kapitalizacją roczną ?
jeżeli tak to:
K = 3000*(1+0,112)1 + 6000*(1+0,112)1 + 9000(1+0,096)1 + 12000(1+0,096)3
30 maj 15:27
05-23: Bardzo dziękuje za pomoc.
Czyli domyślam się, że jeśli miałbym takie zadanie:
Przez 5 lat będziemy otrzymywać rocznie po 8000zł. Oblicz ile warte są te pieniądze obecnie
jeśli:
a) płatności następują z góry (na początku każdego okresu)
b) płatności następują z dołu (na końcu każdego okresu)
Zakładamy, że nominalna stopa procentowa wynosić będzie przez cały ten okres 11,2%.
Odsetką są kapitalizowane raz w roku.
Domyślam się, że odpowiedź jest ponownie zła?
http://imageshack.us/photo/my-images/717/23580447.jpg/
30 maj 15:44
Basia:
sorry, ale to już mnie przerasta, po prostu nie rozumiem strony ekonomicznej
nie łapię co tu mają do rzeczy odsetki
30 maj 15:46
Basia: przepraszam Cię, ale z tym procentem składanym jest żle, zaraz napiszę jak powinno być
30 maj 15:52
05-23: Ok, ale i tak jestem bardzo wdzięczny za pomoc
30 maj 15:53
Basia:
K1 kwota po dwóch latach
K1 = 3000(1+0,112)2 + 3000(1+0,112)1 = 3000(1+0,112)(1+0,112+1) =
3000(1+0,112)(2+0,112)
Kk = (K1+3000)(1+0,096)4 + 3000(1+0,096)3
30 maj 15:57