Proszę o pomoc bo jest to kwestia zaliczenia :(
Sylwia: 1.Zakładamy że Y, wzrost dorosłych mężczyzn w mieście C jest zmienną losową o rozkładzie N(175,
8):
Oblicz:
a)P(Y>171)
b)P(Y<183)
c)P([Y−183]<2)
d)P(167<Y<179)
2.Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej Y która spełnia równość Y=3X gdzie X
jest zmienną losową o rozkładzie normalnym N(2,3).
30 maj 15:00
Basia:
o standaryzacji zmiennej losowej o rozkładzie N(μ,σ
2) do zmiennej N(0,1)
chyba słyszałaś
μ=175
σ
2=8
σ=
√8=2
√2
Y≤183 /−175
Y−175 ≤ 8 /:2
√2
| Y−175 | | 8 | | 4 | |
| ≤ |
| = |
| = 2√2 |
| 2√2 | | 2√2 | | √2 | |
| | Y−175 | |
P(Y < 183) = P( |
| ) ≤ 2√2 |
| | 2√2 | |
a to odczytujesz z tablic rozkładu normalnego bo zmienna
| Y−175 | |
| ma już rozkład N(0,1) |
| 2√2 | |
pozostałe identycznie
30 maj 15:14
Sylwia: A 2 zadanie ?
30 maj 15:27
Basia:
o ile dobrze pamiętam to dla każdej zmiennej losowej X i każdego α∊R i α≠0
E(αX) = α*E(X) i D2(αX) = α2D2(X)
czyli byłoby
E(Y) = E(3X) = 3E(X) = 3*2 = 6
D2(Y) = D2(3X) = 32*D2(X) = 9*3 = 27
ale głowy nie daję
30 maj 15:41