Całka oznaczona.
Gary: Witajcie, mam do obliczenia taką całkę oznaczoną. Mógłby mnie ktoś oświecić i napisać co z tym
zrobić?
3
∫ f(x)dx, gdzie:
0 f(x) = ex dla x ≤ −1
x2 dla x ∊ (−1,1)
2x + 1 dla x ∊<1,2)
1/x2 dla x ≥ 2
30 maj 14:41
Basia:
nie jestem pewna ale chyba powinno być tak
| | 1 | |
lima→1− 0∫a x2dx + limb→2− 1∫b (2x+1)dx + 2∫3 |
| dx |
| | x2 | |
30 maj 14:47
AS: Nie bardzo rozumiem tematu.
Początek orzeka obliczenie całki w przedziale <0,3>,
a potem pierwszy przedział (−∞,−1> (po co ?)
drugi przedział częściowo obejmuje <0,3> (?)
Może przyjąć
f(x) = ex dla x ∊ (0,1)
2 x + 1 dla x ∊ <1,2>
1/x2 dla x ∊ <2,3>
30 maj 16:42
AS: Poprawka
Może przyjąć f(x) = x2 dla x ∊ (0,1) ...
30 maj 16:44
Basia:
chyba x2 dla x∊(0,1)
i nie można przyjąć 2x+1 dla x∊<1,2> bo 2*2+1 = 5 ≠ f(2) = 14
problem jest w tym, że funkcja w punktach 1 i 2 nie jest ciągła
(co oczywiście nie znaczy, że nie jest całkowalna)
30 maj 16:49