liczby
hwdtel:
Liczbę 2(dwa) przedstawić w postaci 3√a+√b + 3√a−√b ; a,b∊N
Gwoli większej czytelności [a+(b)0,5]0,(3) +[a−(b)0,5]0,(3)
30 maj 12:55
ICSP: podnieś obustronnie do potęgi trzeciej oraz skorzystaj ze wzoru :
(a+b)3 = a3 + b3 + 3ab(a+b)
30 maj 13:31
Żak:
Generalnie:
Jeśli chcesz liczbę x∊N przedstawić w powyższej postaci gdy a,b też ∊N,to
najlepiej uczynić to w oparciu o układ poniższych zależności
| ⎧ | {a=−q2} | |
| ⎨ | {b=q24+p327 |
|
| ⎩ | f(x)=x3+px+q=0} | |
natenczas łatwo wyliczyć gdy x=2 to a=np7 i b=50 lub a=1 i b=0(?)
gdy x=1 a=np2 ,b=5 itd A rzeczywiście nieformalnie rozpanoszone anonimowe bydlę,czyni zapis
mało czytelny,ale domyślasz się o co chodzi i pewnie wiesz jak dojść do takiego układu
31 maj 00:02