całki
Pilne : Obliczyć :
∫(x5−13x2+2x−1+1x ) dx
30 maj 12:47
Al: Rozbij na osobne całki wszystko i zastosuj wzory elementarne.
| | 1 | | 1 | |
Tzn. ∫x5dx−∫ |
| x2dx+∫2xdx−∫1dx+∫ |
| dx . Same wzory. Do roboty ! |
| | 3 | | x | |
30 maj 12:52
Pilne : dziękuje
30 maj 12:54
Pilne : ∫Zrobiłam, wyszło mi tak: proszę o sprawdzenie:
∫x
5 dx −
13 ∫ x
2 dx + 2 ∫ xdx − ∫ 1dx + ∫
1x dx =
x66 −
13 *
x33 +
2 *
x22 − 1x + ln |x|
30 maj 13:09
bart: ok
30 maj 13:16
bart: ...+C
30 maj 13:17
Pilne : tak na koncu C zapomniałam , dziekuje bardzo
30 maj 13:17
Pilne : ∫(
√x+1 * ( x −
√x +2 ) dx
Zrobiłam tak:
∫
√x dx * ∫ 1 dx * ∫ xdx − ∫
√x dx + ∫ 2dx = x
12 * 1x *
x22 − x
12 + 2x
+ C
30 maj 13:21
Pilne : x2 − 1 / x2 + 1
Zrobiłam tak:
x2dx−∫ 1 dx / x2 dx + ∫1 dx =( x3 / 3 − 1x ) / x3/3 + 1 x = 0?
30 maj 13:29
Pilne : e2x − 1 / ex = e 2x dx − ∫1dx / ex dx = e2x − 1x / ex = e2x − x22 / ex + C
30 maj 13:35
Pilne : Bardzo proszę o sprawdzenie
30 maj 13:35
Pilne : 3x3 − 2x + 1 / x3 dx = ( 3 − 2x + 1x ) dx = 3dx − ∫ 2x dx + ∫ 1x dx = 3x
− 2ln|x| + 1 ln |x| = 3x − 3ln|x| + C ?
30 maj 13:41