matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pilne!!!!
matematyka:
określ jak zmieniła się siła jeżeli odległóść między dwoma kg cukru wzrosła 3 razy i masę jednego z nich zmalała 2 razy
30 maj 12:41
pigor:
...
no to może ja powiem ogólnie tak :
m*M
siła oddziaływania między dwiema masami F = G
, zatem nowa siła F
1
:
r
2
m*
1
2
M
m*M
1
m*M
1
F
1
= G
= G
=
* G
=
F ,
(3r)
2
2*9r
2
18
r
2
18
czyli wartość siły
zmalała
...
aż
18 razy
.
30 maj 16:17