granice funkcji z potegą
AK: JAK TO ROZWIĄZAĆ ,WYJAŚNICIE ?
jak jest do potegi podniesiony nawias
LIM 2X−1
X→∞ (X+1/X−2)
30 maj 12:31
ICSP: nie wiem jak to odczytać.
30 maj 13:22
30 maj 14:06
Basia:
krok po kroku to tak:
| | x+1 | | x−2+3 | |
( |
| )2x−1 = ( |
| )2(x−12) = |
| | x−2 | | x−2 | |
[(1+
3x−2)
x−12]
2 =
[(1+
3x−2)
x−2+32]
2 =
[(1+
3x−2)
x−2*(1+
3x−2)
32]
2 =
[(1+
3x−2)
x−2]
2*[(1+
3x−2)
3] → e
3*1
3 = e
3
30 maj 14:29
Basia:
poprawka: → (e3)2*13 = e6
30 maj 14:52
pigor: ...

lub np. tak :
| | x+1 | | x(1+1x) | |
limx→∞( |
| )2x−1= limx→∞( |
| )2x−1= |
| | x−2 | | x(1−2x) | |
| | (1+1x)x (2−1x ) | |
= limx→∞ |
| = |
| | (1+−2x)−x2 (−4+2x ) | |
| | e2−1x | | e2 | |
= limx→∞ |
| = |
| = e 2−(−4) = e6 . ...  |
| | e−4+2x | | e−4 | |
30 maj 15:43