Pilne
Zapotrzebowany: Rozwiąż nierówność:
x4−13x2=36=0
30 maj 11:06
Patronus:
t = x
2, t≥0
t
2 − 13t+36 = 0
Δ = 169 − 144 = 25
P{Δ} = 5
i wracając z podstawioeniem
x = 3 lub x=−3 lub x=2 lub x=−2
30 maj 11:09
picia:
podstawienie x2=t, t≥0
30 maj 11:10
Zapotrzebowany: czyli jak bo nie ograniam jak to podstawić
30 maj 11:21
ICSP: jak dla mnie to jest sprzeczne bo 36≠0
30 maj 11:37
pigor: ... lub tak : zapytam co masz na myśli nierówność

, bo to jest
równanie
x4−13x2+36=0 ⇔ x
4−4x
2−9x
2+36=0 ⇔ x
2(x
2−4)−9(x
2−4)=0 ⇔
⇔ (x
2−4)(x
2−9)=0 ⇔ (x−2)(x+2)(x−3)(x+3)=0 ⇔
x∊{−3,3,−2,2} . ...
30 maj 16:30