zad
XxX: f(x)= 13x2 + 2
g(x)=f(x+6)
Rozwiąż nierówność f(x)<g(x)
27 kwi 16:16
XxX: Wiem ze g(x) przesuwamy o 6 w lewo
ale nie wiem jak wyglada równanie g(x)
27 kwi 16:21
XxX: hmm
27 kwi 16:27
XxX:
27 kwi 16:33
M.: pisze
27 kwi 16:34
M.: skoro f(x)<g(x) to:
13x2+2<(x+6)
trzeba to rozwiazac
27 kwi 16:36
M.: 13x2+2−x−6<0
13X2−x−4<0
27 kwi 16:37
M.: teraz Δ miejsca zerowe i rysujemy wykres
27 kwi 16:38
M.: aj... tam jest f(x+6)
27 kwi 16:41
M.: no to f(x+6)=13(x+6)2+ 2
27 kwi 16:42
XxX: noo

wiec?
27 kwi 16:42
M.: oblicz i wyjdzie funkcja g(x)
27 kwi 16:43
XxX: aaa w ten sposób
27 kwi 16:43
M.: tylko nie zapomnij wykorzystac wzorow skroconego mnozenia w tym:(x+6)
2
27 kwi 16:44
XxX: wyszlo dzieki
27 kwi 16:46
M.: ciesze sie
27 kwi 16:47