matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona ln
ja:
jak zrobić taką całkę? x
2
ln(x+1)dx
30 maj 10:10
AS:
J = ∫x
2
*ln(x + 1)dx Całkowanie przez części u = ln (x + 1) dv = x
2
dx
x
3
du =
v =
x + 1
3
x
3
1
x
3
J = u*v − ∫vdu =
ln(x + 1) −
∫
dx
3
3
x + 1
x
3
1
1
J =
ln(x + 1) −
∫(x
2
− x + 1 −
}dx
3
3
x + 1
x
3
1
x
3
x
2
J =
ln(x + 1)−
[
−
+ x − ln (x + 1)] + C
3
3
3
2
resztę dokończ sam
30 maj 11:33