Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny
kasztanek: Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny
Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny równa się 15. Jeżeli do tych liczb dodamy 1,
4,19 to otrzymane sumy utworzą ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
prosze o pokazanie w tym zadaniu co z czego sie bierze i jakie wzory zastosowac
30 maj 09:17
krystek: x,y,z⇒c arytmetyczny inny zapis a ,a+r, a+2r
x+1, y+4, z+19⇒c. geometryczny :a+1 , a+r+4, a+2r+19
I teraz warunki:
x+y+z=15 lub a+a+r+a+2r=15⇒3a+3r=15⇒a+r=5⇒r=5−a
I zwarunku na ciąg geometryczny wyliczysz a
30 maj 10:32
kasztanek: dziekuje za naprowadzenie , jak rozwiazac
30 maj 10:37
krystek: Na dwa sposoby
1)x+y+z=15
z−y=y−x (warunek na c arytm)
| z+19 | | y+4 | |
| = |
| (warunek na c geom) lub tym wyżej |
| y+4 | | x+1 | |
2)a,a+r,a+2r
30 maj 10:40