kombinatoryka
kombinator: Mamy 10 różnych piłeczek i 2 różne pudełka. Każdą piłkę wrzucamy do jednego z pudeł. Na ile
sposobów można to zrobić

?

takie zadanko a nie wiem jakiego wzoru użyć
29 maj 23:49
Aga1.: Pierwszą piłeczkę możesz umieścić na 2 sposoby, drugą też na 2 sposoby
trzecią podobnie itd.
IAI=2*2*2*...*2=210
29 maj 23:53
Basia:
każdej z 10 piłeczek przyporząkowujesz jedno z 2 pudełek
10 →2 czyli 210
29 maj 23:53
kombinator: to jest dziwne do zrozumienia. myślałem że to są wariacje bez powtórzeń, Bo przecież jak
wrzucę do jednego to nie będę miał w drugim....
29 maj 23:56
kombinator: ale dziękuje
29 maj 23:57
Basia:
to nie są wariacje; to są permutacje
wariacje masz wtedy kiedy coś z czegoś wybierasz
tu nic nie wybierasz
możesz to sobie wyobrazić tak:
ustawiasz swoje piłeczki w ciąg
p1,p2,p3,......,p10
na każdą piłeczkę naklejasz kartkę z numerem pudełka
dla każdej piłeczki masz 2 możliwości czyli zgodnie z regułą mnożenia 2*2*...*2 = 210
30 maj 00:06
kombinator: ale to jest wzór wariacji z powtórzeniami więc to są wariacje
30 maj 01:00
Aga1.: Tak, to są wariacje z powtórzeniami
30 maj 07:38