Al: Zespolone
Czy w liczbach zespolonych rozgranicza się, że zero jest dodatnie lub ujemne ?
Mam przykład
cosinus jest ujemny, a sinus ?
Bo muszę określić w której ćwiartce znajduje się ta liczba. Jeśli w drugiej to inny wzór na
dalsze liczenie a jeśli w trzeciej to też inny.
Proszę o wyjaśnienie.
29 maj 23:12
Bezimienny: jak ci wygodniej
29 maj 23:13
Al: | | 3 | |
Obojętne ? Jeśli przyjmę trzecią ćwiartkę to wynik będzie : φ= |
| π , a jeśli drugą to |
| | 2 | |
To odmienne wyniki.
29 maj 23:18
Basia:
1. żaden z tych wyników nie jest poprawny
2. cosα= −1 i sinα=0 ⇔ α=π
3. podanie wartości jednej funkcji trygonometrycznej nie identyfikuje kąta ponieważ żadna
z nich w przedziale <0;2π> nie jest różnowartościowa
29 maj 23:22
ICSP: W liczbach zespolonych nie możemy rozróżniać pojęcia liczby ujemnej oraz liczby dodatniej.
29 maj 23:23
Basia:
ad.2 oczywiście dotyczy przedziału <0;2π)
29 maj 23:23
Al: Basiu, nie rozumiem punktu trzeciego.
29 maj 23:29
Basia:
no jeżeli powiem Ci, że sinα =
12 to nie wiesz czy α=
π6 czy
5π6 bo
sin
π6 = sin
5π6 =
12
| | 1 | | √3 | |
ale jeżeli wiadomo, że sinα= |
| i cosα= − |
| to już wiadomo, że chodzi o α=5π6 |
| | 2 | | 2 | |
poza tym w liczbach zespolonych jak już policzysz moduł to masz od razu i sinus i cosinus
z = x + i*y
|z| =
√x2+y2
no a to już w przedziale <0;2π) identyfikuje kąt w sposób jednoznaczny
29 maj 23:41
Al: Teraz rozumiem. Dziękuję za pomoc.
| | 3 | | 3 | |
Ostateczny wynik to : z=cos |
| π+isin |
| π |
| | 2 | | 2 | |
29 maj 23:52
Al: Gdyby ktoś pytał to przykład do obliczenia był : z=−i
29 maj 23:54
Basia: nie wiem, bo nie napisałeś jaka to liczba
29 maj 23:55
Basia:
dla z = −i jest dobrze, bo z = 0 + (−1)*i
|z| = √02+(−1)2 = 1
cosφ = 01 = 0
sinφ = −11 = −1
czyli φ = 3π2
stąd:
z = 1(cos 3π2+i*sin 3π2) = cos 3π2+i*sin 3π2
tak to powinno wyglądać porządnie rozpisane (chociaż z drugiej strony to oczywiste)
29 maj 23:59