Równanie prostej przechodzącej przez dany punkt
Monia: Jakie równanie ma prosta przechodząca przez punkt (−1,4) i prostopadła do prostej 3x−6y+12=0.
Proszę o pomoc, jutro ważna praca klasowa... a ze mnie kompletny beton :<
29 maj 22:16
Monia: pomoooocy...wiem, że musze zamienić postać ogólną na kierunkową...tylko jak? i co dalejjj :<<
29 maj 22:26
krystek: Przedstaw podana prosta w postaci kierunkowej
y=a1x+b i będziesz miała współczynnik kierunkowy a1, następnie z warunku prostopadłości
a1*a2=−1 wyznaczysz a2
Prostopadła ma równanie
y=a2x+b ( podstawisz współrzędne (−1,4) i wyliczysz b)
29 maj 22:30
picia:
3x−6y+12=0
−6y= −3x−12 //:(−6)
29 maj 22:30
krystek: −6y=−3x−12/:(−6)
y=...
29 maj 22:31
Monia: a
1 to w tym przypadku 1/2, tak? Dzięęęki wielkie poza tym
29 maj 22:47
krystek: Tak
29 maj 22:47