pomozcie
bumblebee:

suma dlugosci krawedzi graniastoslupa prawidlowego czworokatnego wynosi 96 dm. jaka
dlugosc powinny miec krawedzie tego graniastoslupa, aby jego powierzchnia byla
najwieksza

Oznaczylem sobie tak jak na rysunku te krawedzie, i mam cos takiego ze 8a+4b=96⇒
b=24−2a
No i V przy tych oznaczeniach to bedzie⇒
V=a2*b⇒⇒
V=24a2−2a3 no ale nie wiem
zbytnio co z tym zrobic, jak ugryzc to zadanie, czy ktos moglby mi przedstawic tok
rozumowania w przypadku tego i podobnych zadan
27 kwi 16:08
bumblebee: Moglby ktos to rozkminić
27 kwi 16:32
tim: Tak ja. Po co ci V?!
27 kwi 16:41
tim: Miałaś porównań POWIERZCHNIĘ

ONA ma być NAJWIĘKSZA.
27 kwi 16:47
bumblebee: o matko, chyba sie musze przespac, bo glupoty piszę
27 kwi 17:13
bumblebee: to juz wiem jak zrobic
27 kwi 17:14
tim: No, wyznaczasz funkcję kwadratową i powinno wyjść b = 8.
27 kwi 17:15