..
mat: 1/ Wyznacz miejsca zerowe funkcji f
2/ Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni
1−3x=log
3m
29 maj 21:00
mat: pomocy
29 maj 21:26
ZKS:
2)
1 − 3x = log3m
31 − 3x = m
Dla m ∊ (0 , 3) pierwiastek będzie dodatni.
29 maj 21:59
krystek: | | x | | x | |
(0,2)0= |
| D: |
| >0 |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
29 maj 22:11
mat: no ok dzieki

tylko nie rozkminiam jeszcze tego zadania 2... jak mam np log
5(x+5)=m to
5
m=x+5 i co dalej ?
29 maj 22:17
mat: up
29 maj 22:34
ZKS:
Skoro nie rozumiesz to weź kartkę ołówek krzywik linijkę i narysuj wykresy y = 31 − 3x oraz
y = m.
29 maj 22:41
Mila: Metoda algebraiczna:
1 − 3x = log
3m i m>0
1−log
3m=3x
1−log
3m>0 i m>0⇔
1>log
3m i m>0
log
33>log
3m ⇔
m∊(0,3)
29 maj 22:52