oczekuję pomocy.
damian k: mam wyznaczyc miejsce zerowe funkcji wzorem
f(x)=x2+36
f(x)=3x2+6x=9
moze mi ktoś zrobić te dwa przykłady? jesli ktoś mi je zrobi to dam rade zrobic reszte zadania
29 maj 20:48
damian k: proszę pomocy.
29 maj 20:50
damian k: to dla mnie ważne zeby ktoś zrobił mi te dwa przyklady a ja sie naucze
29 maj 20:53
picia:
w pierwszym brak msc zerowych
drugie popraw.
29 maj 20:58
damian k: znaczy mam podstawic a b c i potem wzor detla i x1 x2
29 maj 20:58
picia: tak
29 maj 21:00
damian k: zrobisz mi chociarz jeden zeby wiedział jak?
29 maj 21:01
picia:
w pierwszym Δ<0 czyli brak msc zerowych
29 maj 21:05
damian k: a w drugim ?
w tym brak tak ? −−>f(x)=x2+36
czyli jak to napisać ?
29 maj 21:07
Patryk: wiesz co to tak naprawdę znaleźć miejsce zerowe funkcji ?
29 maj 21:08
Mila:
Miejsce zerowe funkcji, to argument dla którego funkcja przyjmuje wartość zero.
1) f(x)=x
2+36
x
2+36=0
brak rozwiązań, ta funkcja nie ma miejsc zerowych
(x
2=−36 sprzeczność)
2) f(x)=3x
2+6x+9
3x
2+6x+9
Δ=6
2−4*3*9=36−108<0 brak rozwiązań.
Ta funkcja nie ma miejsc zerowych
3) f(x)=3x
2+6x−9
Δ=36+106=144
√Δ=12
| | −6−12 | | −6+12 | |
x1= |
| =−3 lub x= |
| =1 |
| | 6 | | 6 | |
−3 oraz 1 to są miejsca zerowe funkcji f(x)=3x
2+6x−9
30 maj 00:09