oblicz powierzchnie
maciek95: Szerokość prostokątnej działki budowlanej jest o dziewięc metrów krótsza od jej długości/ jakie
wymiary ma działka , jeżeli jej powierzchnia wynosi 1540m2?
29 maj 20:33
Eta:
x −− dł. działki
x−9 −−− szerokość działki , x>9
P= x(x−9) ⇒ x(x−9)=1540 1540=44*35
x(x−9)=44*35
szerokość: 35m długość: 44m
29 maj 21:50
29 maj 21:53
Eta:
29 maj 22:31
maciek95: dziękuję bardzo

@picia
tam niestety nie mogę dojść co i jak
30 maj 10:57
picia:
przeciez masz zwykle rownanie kwadratowe.
x2−9x−1540=0
liczysz Δ
30 maj 11:09
maciek95: Δ a potem x1 i x2? Jeśli tak to teraz rozumiem, ale w tamtym temacie nie byo mowy o liczeniu Δ.
30 maj 11:18
picia:
tak.tylko zalozenie ze x>0.
no to juz sie samo nasuwalo
30 maj 11:24
maciek95: No to przepraszam, mi się nie nasuneło.
30 maj 11:49