matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
marta:
przekatna trapezu rownoramiennego opisanego na okregu ma dlugosc d i tworzy z podstawami kat α. Znajdz dlugosc ramienia trapezu.
29 maj 20:11
Eta:
Z warunku opisania trapezu na okręgu:
a+b
a+b= 2c ⇒
=c
2
a+b
oraz |EB|=
=y= c
2
y
W ΔEBD :
= sinα ⇒ y=d*sinα
d
odp:
c= d*sinα
29 maj 20:45