pomozcie:)
bumblebee: dla jakich wartosci parametru m nierownosc x(x−2)>4/2−m jest spelniona dla kazdego x
∈R

?
ja postawilem takie zalozenia, ze:
2−m≠0 ⇒m≠2
Δ<0
a>0
no i licze ale cos mi nie wychodzi, czy ktos moglby przedstawic sposob rozwiazania
27 kwi 16:01
@Basia: Założenia są dobre. Zaraz to policzymy
27 kwi 16:06
@Basia: Ale nie całkiem. a nie musi być > 0
27 kwi 16:07
bumblebee: ale dlaczego a nie musi byc

kurcze
27 kwi 16:09
bumblebee: bo mi sie wydawalo ze wykres tej funkcji(parabola) bedzie ponad osia OY i nie moze byc
miejsc zerowych, czyli ramiona do gory, no ale nie wiem
27 kwi 16:10
bumblebee: moim zdaniem to jakby byl okreslony moze zbior wartosci to by mogly byc ramiona do dolu,
no chyba ze a=0 to jeszcze jedna opcja, prosze o dokladne wytlumaczenie
27 kwi 16:11
@Basia:
2−m≠0 ⇔ m≠2
| (2−m)*x2 − 2(2−m)x − 4 | |
| > 0 |
| 2−m | |
1. 2−m>0 ⇔
m<2
wtedy
(2−m)*x
2 − 2(2−m)x − 4 > 0
2. 2−m<0 ⇔
m>2
(2−m)*x
2 − 2(2−m)x − 4 < 0
w obu przypadkach Δ musi być ujemna
Δ = [−2(2−m)]
2 − 4*(2−m)*(−4)
Δ = 4(2−m)
2 +16(2−m) = 4(2−m)(2−m+4) = 4(2−m)(6−m)
4(2−m)(6−m)<0
1. 2−m>0 ⇒ 6−m<0 ⇒ m>6 sprzeczność bo m<2
2. 2−m<0 ⇒ 6−m>0 ⇒ m<6
czyli m>2 i m<6
odp.:
m∈(2,6)
27 kwi 16:16
@Basia: Parabola równie dobrze może być pod osią OX. Wtedy ramiona ma skierowane w dół czyli:
a<0 i Δ<0. W tym przypadku też nie ma miejsc zerowych.
27 kwi 16:18
bumblebee: heh no tez fakt, czasem jak sie zalaczy jakis pomysl to potem nie puszcza

D dzieki
27 kwi 16:22
bumblebee: A czy wspolczynnik a moze byc 0
27 kwi 16:22
bumblebee: czyli a albo wieksze od zera albo mniejsze, a co gdyby np a bylo zerem?
27 kwi 16:25
@Basia: Nie może bo a = 2−m, a 2−m jest w mianowniku i na początku musimy założyć, że 2−m≠0.
Co zresztą zrobiłeś.
27 kwi 16:27
bumblebee: no tez fakt

ech to moje waskotorowe myslenie

dzieki
27 kwi 16:28
@Basia: To w tym konkretnym przypadku.
Ogólnie badamy co się dzieje gdy a=0.
Dostajemy funkcję liniową, która albo spełnia warunki zadania, albo nie. To już zależy od
konkretnego zadania.
27 kwi 16:28