Napisz równanie okręgu, którego środek należy do osi y
dp: Napisz równanie okręgu, którego środek należy do osi y, przechodzącego przez punkty A = (3,0) i
B (−5,4)
błagam o szybką pomoc, chociaż jakieś wskazówki!
29 maj 20:02
dp: up
29 maj 20:05
dp: chociaż jedna mała wskazówka?
29 maj 20:07
picia: napisz rownanie prostej AB. a r wymysl. nie widze zeby bylo co promieniu napisane.
29 maj 20:09
dp: mam to równanie, zgadza się, co dalej robić?
29 maj 20:37
29 maj 20:38
Mila: AB jest cięciwą.
Równanie prostej AB.
y=ax+b
−5a+b=4
3a+b=0
a=−1/2
Symetralna cięciwy przechodzi przez środek cięciwy (−1,2) i przez środek okręgu, którego
szukamy.
sym. jest prostopadła do odcinka
y=
2x+b
2
2=2*(−1)+b
2
b
2=4
y=2x+4
Punkt przecięcia symetralnej i osi OY to środek okręgu
29 maj 23:56
Mila: Srodek okręgu (0,4)
29 maj 23:57
Aga1.: lub
S(0,yS)−−−współrzędne środka okręgu
Równanie okręgu (x−0)2+(y−yS)2=r2
Rozwiąż układ równań.
32+(0−yS)2=r2
(−5)2+(4−yS)2=r2
30 maj 00:01
Mila: Zgadza się.
30 maj 00:14
Milena: Juz było to zadanie robione
30 maj 00:23
30 maj 00:32