Przekształcanie wykresów funkcji
Dawid: Witam. Mam takie zadanie:
Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne:
A(1;1)
B(−2;7)
C(−3;−1)
Oblicz:
a) Pole trójkąta
b) Pole koła opisanego na trójkącie.
I tak, jedynie co policzyłem to długość wektora AB, która wyszła mi √45. Próbowałem wysokość
obliczyć jako CD, gdzie w połowie AB czyli ze wzoru na środek wektora AB obliczyłem CD, a
następnie długość wektora CD... Niestety wynik jest błędny. Proszę o pomoc. I kl LO poziom
podst.
29 maj 19:47
Dawid: Okey, już mam.
Dla innych − udowodnijcie, że jest to trójkąt prostokątny.
29 maj 19:54
Basia:
bo to nie jest trójkąt równoramienny
napisz równanie prostej AB
h = |CD| = d(C; pr.AB) (odległość C od pr.AB)
punkt D nie jest do niczego potrzebny
albo jeżeli nie wiesz jak się liczy odległość punktu od prostej:
1. równanie pr.AB
2. równanie pr.CD ⊥ pr.AB i C∊pr.CD
3. szukasz D czyli układ równań pr.AB i pr.CD
4. liczysz h=|CD|
29 maj 19:56