Po owalnej bieżni o dł. 300m biega dwóch biegaczy. Jeżeli biegną w tym samym kie
piter: Po owalnej bieżni o dł. 300m biega dwóch biegaczy. Jeżeli biegną w tym samym kierunku, to
mijaja się co 10 minut, a jeżeli w przeciwnych kierunkach to co 1 minutę i 30 sekund.
Oblicz prędkość biegaczy w m/min .
27 kwi 15:57
piter: kto pomoze?
27 kwi 16:03
miśka: fizyka?
27 kwi 16:04
piter: bardziej zdolność logicznego myślenia, czego humaniście brak
27 kwi 16:42
Jestem Gimbusem :D:
DANE:
V
1 − prędkość wolniejszego [m/min]
V
2 − prędkość szybszego [m/min]
S = 300m
t
1 = 10 min
t
2 = 1,5min
Rozwiązanie:
{ t
1 (V
2 − V
1) = 300
{ t
2 (V
2 + V
1) = 300
...
{ V
1 = 85 [m/min]
{ V
2 = 115[m/min]
Powinno być dobrze
2 gru 19:46